Eten en Drinken in hartje den bosch

HOE HIER AL EEUWEN BOSSCHENAREN EN BEZOEKERS GENIETEN

Brasserie Cé ziet u graag. En da’s niet zomaar. Dat komt van heel diep. We zijn van nu, maar gaan ook heel ver terug. Tot 1409 om precies te zijn. Met dank aan ridder Dirck de Roovder.

 

Het was deze gulle Bosschenaar die op een mooi centrale plek zijn ‘kapitale huis’ liet bouwen. Niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen die hem lief was. En dat waren er nogal wat. De Leeuwenborgh, zoals Dirck zijn stadskasteel doopte, had beter De Zoete Inval kunnen heten. Heel ’s-Hertogenbosch kwam hier over de vloer. Samen het leven vieren. Goed etend en drinkend. Brabant op z’n best.

 

Om het leven nog meer sjeu te geven kreeg (of roofde, dat is niet helemaal duidelijk) Dirck een fraaie titel: Heer van de Nemelaer. Bossche gezelligheid had nu ook echte grandeur. En grandeur die is hier aan de Markt nooit meer weggegaan.

 

En toen moest Jheronimus Bosch notabene nog geboren worden (letterlijk om de hoek). Ook hij heeft zich hier later ongetwijfeld lekker laten verwennen. Zoals weer wat later de vrouw van Keizer Maximiliaan van Oostenrijk het zich hier goed heeft laten smaken. Om maar even wat historisch bekende namen te noemen.

 

In de eeuwen hierna kreeg het begrip gastvrijheid andere invulling. De Hoofdwacht vestigde zich hier en bezorgde het plaatselijke boevengilde een warm welkom. Vervolgens deed deze plek nog even dienst als het gezelligste postkantoor van de wereld. Maar pas in 1896 begon de geest van Dirck weer terug te keren, toen het huis een café-restaurant werd. En de naam Central.

 

Niet veel later kwam geboren gastheer Johan Rademaker in beeld. Hij was het die in 1905 van Central een hotel maakte, in de beste bourgondische traditie. Hij legde de basis voor dé ontmoetingsplaats, dé huiskamer van ’s-Hertogenbosch. En voor dé hotelfamilie van deze stad. Met als meest illustere opvolger kleinzoon Tonny (A.J.) Rademaker, de onvermoeibare man die van het hotel een echt Grand Hotel maakte en tot zijn 91ste dagelijks actief bleef. Hij was het die van 27 ‘ruime en luchtige kamers’ groeide naar 125  kamers ‘volgens de modernste eisen’. En nu is het achterkleindochter Karin – de vierde generatie – die met veel verve laat zien wat gastvrijheid anno nu betekent.

 

Hier wil je zijn, als Bosschenaar én als bezoeker van buiten. Om te proeven van de sfeer, van de gezelligheid met een ruime touch grandeur. Zoals Dirck het destijds al graag zag. In het centrum van alle aandacht. Voor uzelf, voor elkaar, voor Bourgondisch en toch eigentijds eten en drinken.

Genietend. Zo zien we iedereen het liefst. Bij Cé. In Hotel Central. Aan de Markt.

Welkom bij Hotel Central

OVERNACHTEN – MEETING & EVENTS – BRUILOFTEN

Dit is geen hotel, dit is thuiskomen. Waar alles en iedereen er is om het je naar de zin te maken. Vanaf het allereerste welkom tot het laatste tot ziens. Thuiskomen bij de familie Rademaker. In hartje ’s-Hertogenbosch. Hoe centraal wil je het hebben? 

 

Wij zien je graag! Of het nu voor korte of langere tijd is, als toerist of als zakelijk reiziger, om te sightseeën, te shoppen of te vergaderen, voor een bruiloft of een training. Van de fijnste, state of the art uitgeruste kamers en zalen tot onze niet te versmaden brasserie Cé en gezellige bar met vaak live muziek.

 

Door onze centrale ligging zijn we extreem goed bereikbaar. Voor de auto hebben we een gereduceerd tarief in de afgesloten parkeerkelder van De Tolbrug tegenover het hotel. De fiets kan gratis veilig worden weggezet. De trein stopt op ’s-Hertogenbosch Centraal van waar je in 8 minuten naar het hotel wandelt.

 

Welkom bij Hotel Central!